Przepisy strukturalne


Przepis na pizze strukturalną znalazłam w internecie oczywiście.
Szklanka gorącej wody, drożdże w proszku lub zwykłe, mąka gryczana-ja zmieliłam po prostu kaszę.
Zagnieść ciasto. Składniki dowolne z listy. Ja dałam pomidora i trochę koncentratu, chudą szynkę, cebulę, paprykę. Na ciasto sypnęłam zioła. Piekarnik 180 st. na 15-20 min. Do pizzy zrobiłam sos z jogurtu i czosnku. 




PRZEPIS NA OCET JABŁKOWY DOMOWEJ ROBOTY 
W tym celu należy wybrać kilka ładnych jabłek, pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużej słoiku i zalej posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie trzeba zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały - na około 4 tygodnie. Gdy płyn przestanie się burzyć, przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.



Przepis na zupę brokułową (krem)
Brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszkę ugotować (opcjonalnie z kostką rosołową). Doprawić: ja daję liść laurowy, czarnuszkę, czosnek granulowany, ziele angielskie. Odcedzam bulion, żeby pozbyć się pod koniec ziaren przypraw i listka, a warzywa miksuję z bulionem na krem. Pyszne, strukturalne i zdrowe :) 
A przecież o to właśnie chodzi.




MLEKO RYŻOWE
4 porcje gorącej/ ciepłej wody 
1 porcja ugotowanego ryżu (może być biały albo brązowy) 
ew. łyżeczka cukru waniliowego do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj wszystko "na gładko" w blenderze (mikserze). Zlej wszystkie przygotowywane porcje do garnka i po 30 minutach, ostrożnie przelej do innego pojemnika (może być duży słoik), pozostawiając cały osad w pierwszym pojemniku.
WSKAZÓWKI I UWAGI:
Kiedy użyjesz zimnej wody zamiast gorącej i kiedy weźmiesz ryż z lodówki, zamiast świeżo ugotowanego, nie wyjdzie tak dobrze.Najlepiej używać gorącej wody i gorącego ryżu (jeżeli masz zimny ryż, możesz wcześniej go odgrzać w wodzie). Gotując ryż do mleka ryżowego, dobrze jest go nawet co nieco rozgotować.



MLEKO SOJOWE
SKŁADNIKI:
1 szklanka suchego ziarna soi 
2 duże łyżki stołowe miodu lub słodu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Soję zalać na noc 4 szklankami zimnej wody i pozostawić do spęcznienia. 
Następnie odlać wodę. Soję wrzucić do blendera (ew. mikserem ją potraktować), zalać 2 szklankami wody i dokładnie zmiksować (ok.5 min.). Dodać kolejną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Otrzymany płyn wlać na płótno rozłożone w sitku i odcedzić. Pozostałą masę wrzucić ponownie do blendera, zalać 3 szklankami wody i jeszcze raz zmiksować. Ponownie odsączyć. 
Mleko doprowadzić do stanu wrzenia i ciągle mieszając gotować na słabym ogniu przez ok. 3 min. Doprawić do smaku.



KEBAB STRUKTURALNY
tortilla:
30dag mąki razowej
150ml wody
troszkę soli
1łyżka oleju
utzreć składniki dokładnie rozwałkować bardzo cienko, wykroić koła i smażyć na gorącej patelni teflonowej jak naleśniki (można bez oleju).
Reszta składników do naszego kebaba to już własna inwencja twórcza. Ja polecam pomidor, kapusta pekińska, marchewka, kapusta czerwona... do wyboru do koloru z listy produktów zalecanych a do tego jeszcze pierś smażona bez oleju z przyprawami. 
Sos: jogurt naturalny i czosnek granulowany.


Brak komentarzy: