Z soi jeszcze nie zrobiłam, natomiast wieczorem zrobiłam mleko ryżowe.
Przepis znaleziony na jakimś forum, nie zapisałam źródła:
MLEKO RYŻOWE
4 porcje gorącej/ ciepłej wody
1 porcja ugotowanego ryżu (może być biały albo brązowy)
ew. łyżeczka cukru waniliowego do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj wszystko "na gładko" w blenderze (mikserze). Zlej wszystkie przygotowywane porcje do garnka i po 30 minutach, ostrożnie przelej do innego pojemnika (może być duży słoik), pozostawiając cały osad w pierwszym pojemniku.
WSKAZÓWKI I UWAGI:
Kiedy użyjesz zimnej wody zamiast gorącej i kiedy weźmiesz ryż z lodówki, zamiast świeżo ugotowanego, nie wyjdzie tak dobrze.
Najlepiej używać gorącej wody i gorącego ryżu (jeżeli masz zimny ryż, możesz wcześniej go odgrzać w wodzie). Gotując ryż do mleka ryżowego, dobrze jest go nawet co nieco rozgotować.
Ja całość przecedziłam przez gazę, osad dokładnie odsączyłam.
W smaku jak dla mnie bardzo podobne do mleka sojowego, chociaż chyba nieco bardziej neutralne.
Gdzieś spotkałam się z opinią, że takie mleko można podawać dzieciom zamiast bebiko itp.
Przechowywanie w lodówce do 2 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz