czwartek, 28 lutego 2013

Mleko sojowe

Ponieważ zamieściłam już przepis na mleko ryżowe trzeba oddać również należny hołd soi :)
Poniżej przepis na mleko sojowe domowej roboty:


SKŁADNIKI:
1 szklanka suchego ziarna soi 
2 duże łyżki stołowe miodu lub słodu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Soję zalać na noc 4 szklankami zimnej wody i pozostawić do spęcznienia. 
Następnie odlać wodę. Soję wrzucić do blendera (ew. mikserem ją potraktować), zalać 2 szklankami wody i dokładnie zmiksować (ok.5 min.). Dodać kolejną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Otrzymany płyn wlać na płótno rozłożone w sitku i odcedzić. Pozostałą masę wrzucić ponownie do blendera, zalać 3 szklankami wody i jeszcze raz zmiksować. Ponownie odsączyć. 
Mleko doprowadzić do stanu wrzenia i ciągle mieszając gotować na słabym ogniu przez ok. 3 min. Doprawić do smaku.

Brak komentarzy: