Poniżej przepis na mleko sojowe domowej roboty:
SKŁADNIKI:
1 szklanka suchego ziarna soi
2 duże łyżki stołowe miodu lub słodu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Soję zalać na noc 4 szklankami zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.
Następnie odlać wodę. Soję wrzucić do blendera (ew. mikserem ją potraktować), zalać 2 szklankami wody i dokładnie zmiksować (ok.5 min.). Dodać kolejną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Otrzymany płyn wlać na płótno rozłożone w sitku i odcedzić. Pozostałą masę wrzucić ponownie do blendera, zalać 3 szklankami wody i jeszcze raz zmiksować. Ponownie odsączyć.
Mleko doprowadzić do stanu wrzenia i ciągle mieszając gotować na słabym ogniu przez ok. 3 min. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz